środa, 26 kwietnia 2017

Vermont IPA - Pinta

Vermont IPA - Pinta, uwarzone w Zarzeczu
styl: Vermont IPA / New England IPA / Northeast IPA



Ekstrakt: 15.5 Blg
Alk: 6,1%
54 IBU

Surowce: słody Weyermann®: pilzneński premium, pale ale, cukier, chmiele (USA): Citra®, Centennial, Mosaic®, Columbus; drożdże Safale S-04.
O piwie: http://www.browarpinta.pl/oferta/pinta-vermont-ipa-15-5,61.html
O stylu: http://multitapcrawl.pl/northeast-ipanew-england-ipavermont-ipa/
http://piwolucja.pl/felietony/new-england-ipa-test-polskich-piw/
http://blog.kopyra.com/index.php/2017/03/22/new-england-ipa-piwne-style/

Piwko dostałem od blogera "Piwa Za Żywa" przy okazji odebrania przez niego piwa które dostałem od Browaru Cameleon

data degustacji: 6.03.2017
data ważności: 15.06.2017

Składniki:/Ingredients: słody jęczmienne Weyermann: pilzneński premium, pale ale; cukier; chmiele (USA): Citra, Centennial, Mosaic, Columbus; drożdże Safale S-04.

Aromat: 
Intensywność na pograniczu umiarkowanej i wysokiej - jakkolwiek z akcentem na umiarkowany - na pierszym planie soczyste nuty słodkich białych owoców tropikalnych (głównie liczi, troszkę granata i ananasa), nieco dalej cytrusy (mieszanina pomarańczy i grejfruta), ciut dalej żywice i iglaki. W tle nuty zbożowe - z dodatkiem maciupinki nut biszkoptowych i karmelowych oraz ciut białego winogrona, brzoskwini, gruszki i nut kwiatowych. Bardzo rześkie, soczyste i owocowe.

Piana: 
Dosyć rozbudowana i trwała, koloru ecru, średniej wielkości pęcherzyki. Świetny lacing - opadając znaczy szkło dosyć gestą firanką. Mięsista i zbita.

Kolor:
Pomarańczowo-żółty, umiarkowanie mglisty ale jeszcze przejrzysty.

Smak: 
Podobny do aromatu: na pierwszym planie białe owoce tropikalne, liczi, granat, troszkę ananasa, kawałek dalej przyjemna cytrusowo-żywiczna goryczka, z maciupinką iglaków - oraz z lekko ziołowo-trawiastym zielonym posmakiem. W tle delikatne nuty brzoskwini i gruszki.
Goryczka przyjemna, półszlachetna. Nuty chmielowe i cytrusowo-tropikalne przyjemnie kontruje  zbożowo-ciasteczkowa słodowość z bardzo delikatnym i przyjemnym karmelowym muśnięciem nadajacym temu piwu przyjemnej pełni. Pełnia umiarkowana, piwo bardzo soczyste w smaku i bardzo pijalne i sesyjne. Świetny balans.

Ocena: 7.8/10 
Jak na pierwsze piwo w tym stylu jakie piję to jest bardzo zacnie ;-) Z chęcia coś takiego w domku uwarzę. Jedyne czego się mogę czepić to - goryczka - mogłaby być odrobinkę mniej trawiasta. Piwo ciut poniżej moich oczeiwań, ale i tak bardzo dobre. Dupy nie urwie, ale i tak po wypiciu masz ochotę na więcej...
Bardzo cieszy mnie fakt, iż Pinta wrzuciła to piwo do regularnej oferty.






Inne recenzje:
https://www.ratebeer.com/beer/pinta-vermont-ipa/443286/
http://kororoweszyszki.pl/pinta-vermont-ipa/
http://ocen-piwo.pl/Pinta_Vermont_IPA,1,5929
http://polskicraft.pl/vermont-ipa-browar-pinta-recenzja/
http://piwomojepiwo.blogspot.com/2017/01/pinta-zarzecze-vermont-ipa.html
http://hopar.pl/vermont-ipa-pinta/
http://www.browarq.pl/degustacjepiw/piwo-vermont-ipa-z-browaru-pinta/
http://pamietniksmakosza.blogspot.com/2017/02/vermont-ipa.html
http://nachmieleni.pl/pinta-vermont-ipa/
https://www.youtube.com/watch?v=Bi6MJtwznbo
http://www.wykop.pl/wpis/21696869/piwo-vermont-ipa-z-browaru-pinta-styl-american-ipa/
http://egzotica.pl/kamil-klimosz/vermont-ipa/
https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=118781
http://imperialris.blogspot.com/2017/03/vermont-ipa.html
http://www.piwopijcy.pl/piwo/3422/vermont_ipa/
http://www.pijeszto.pl/browar-pinta/vermont-ipa
ITALY: http://unabirralgiorno.blogspot.com/2017/01/pinta-vermont-ipa.html
http://www.piwnybrodacz.pl/2017/01/vermont-w-dwoch-odsonach-pinta-vs-deer.html
http://piwolucja.pl/felietony/new-england-ipa-test-polskich-piw/

Wersja Pinty miesiąca - protoplasta tego piwa - recenzje:
https://www.polskikraft.pl/piwo/pinta-vermont-ipa_1748
oraz http://polskicraft.pl/vermont-ipa-pinta-miesiaca-sierpien-2016/
lub: http://www.piwnepodroze.pl/2016/10/piwo-miesiaca-wrzesien-2016.html
http://thebeervault.blogspot.com/2016/12/szesciopak-polskiego-craftu-82.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz