79. Alba 9
78. Kveik PL Hops
77. Wheat APA Mosaic + Amarillo
76. Alba 8
75. El Dorado SH Wheat APA
74. Brown Porter
73. Milk stout
72. Scottish Ale 2
71. Agrest i bez
70. Alba 7
69. Citra Weizen - różne warianty
68. Wee heavy - wersja podstawowa oraz z płatkami dębowymi macerowanymi w porto (przez 50 miesięcy)
67. Irish Dry Stout
66. Whisky Stout
65. X-mas Milk Stout
64. Milk Stout 2 (2 miejsce w konsumenckim konkursie - 13 Toruński Zlot Piowwarów Domowych - kategoria Milk Stout)
63. Belgian Pale Ale
62. Alba 6
61. NZ Waimea Weizen oraz NZ Waimea Wiezen z truskawkami i Rabarbarem
60. Roggenbier
59. Best Bitter (3 miejsce w 4 Beergoskim KPD 2019 w kategorii Best Bitter, ex equo z drugim - piwo spadło z 2 miejsca w dogrywce)
58. Multifruit Sour Weizen
57. Polish Single Hop Pale Ale - 3 rodzaje: Oktawia, Izabela i Amore Preta
56. Lemon Drop SH AIPA
55. AIPA
54. American Amber Ale
53. Alba 5 (2 wersje - na drożdżach FM 25 oraz FM53) (FM53 to zdobywca 3 miejsca w 2 Owidzkiim KPD.
52. Alba 4 (zdobywca 4 miejsca we IV / 4 Flisackim KPD edycja 2018)
51. Modern Bitter
50. American Weizen
49. Weselna Polska Pszenica
48. Strawberry Weizen (z truskawką i rabarbarem)
47. Coffee Stout 2
46. Coffee Brown Ale (2 wersje: Brazylia i Lavazza)
45. Oktawia SH PA
44. Coffee APA - (2 wersje: Brazylia i Etiopia)
43. Cascade SH Polish APA (2 warianty- z pędami sosny i bez)
42. American Grodzisz Citra SH
41. Belgian Golden Strong Ale
40. White X-Mas
39. Milk Stout #2 by Radek (II miejsce w kategorii Milk Stout na 11. Toruńskim Zlocie Piwowarów Domowych)
38. Alba 3 (I miejsce w kategorii Albae Cerevisiae na 1 Owidzkim KPD - nagrodą była komercyjna warka piwa według mojego przepisu, uwarzona w Browarze Czarna Owca, poza tym zdobywca IV miejsca: w kategorii Albae Cerevisiae na 3. Flisackim KPD)
Relacja z warzenia:
Porównanie wersji domowej - z wersją "komercyjną" - beczka vs butelka vs domowe
Porównanie wersji domowej i "komercyjnej" u Chmielokracja
Porównanie wersji domowej i "komercyjnej" u Piwa Za Żywa
Porównanie wersji domowej i "komercyjnej" u Polskie Minibrowary
Degustacja wersji butelkowej u typa z Piwolucja.pl
Degustacja wersji beczkowej na Festiwalu Beergoszcz u Piwny Klub
Degustacja wersji butelkowej przez 'Birofile vlog o piwie' oraz Piotra Beer'o'feel-a
Degustacja wersji butelkowej przez Piwna Japa
Degustacja wersji domowej przez 'Birofile vlog o piwie'
37. Irish Red Ale
36. Rosanke
35. Saison Dori
34. Gose - 3 warianty: wiśnia, śliwka i bez dodatków.
Wersja ze śliwką: IV miejsce za piwo w kategorii Gose z owocami - 2. Beergoski Konkurs Piw Domowych
Wersja zwykła:
Porównanie wersji owocowych:
33. Coffee RIS (2 warianty - zwykły oraz z wanilią i płatkami dębowymi macerowanymi w whisky)
32. Wysłodzinowy Mild
31. Coffee Stout (udział w półfinale konkursu współogranizowanego przez Onet.pl i Browar Okocim (szóste miejsce na ponad 70 zgłoszonych piw))
30. American Farmhouse Ale / American Saison
29. Dunkelweizen
28. Hefeweizen
27. Belgian IPA Mosaic + Citra
26. Quadrupel (2 warianty - zwykły oraz z wanilią i płatkami debowymi macerowanymi w whisky)
25. Albae cerevisae 2
24. American Brown Ale
23. Xmas Ale
22. Belgian Dubbel (I miejsce w kategorii Belgian Dubbel na 9. Toruńskim Zlocie Piwowarów Domowych)
21.American Wheat
20. Albae Cerevisiae (I miejsce w kategorii Albae Cerevisiae na 2. Flisackim Konkursie Piw Domowych)
19. Rye Stout
18. 6 Zbóż
17. New Zealand IPA (II miejsce w kategorii New Zealand IPA na 8. Toruńskim Zlocie Piwowarów Domowych)
16. Witbier
15. Gro-dzik
14. Oatmeal Milk Stout
13. Wysłodziny po Imperialu
12. Imperial IPA
11. Modern Bitter
10. Świąteczne ALE
9. PIPA Black (3 miejsce w 1 Flisackim KPD w Ostromecku, w kategorii Polish Black IPA)
>
8. Belgian dubbel
Zacieranie inspirowane Grand Championem 2014 Czesława Dziełaka.
http://nyota.magonline.pl/beer/piwo,grand-champion-birofilia-2014-dubbel-cieszynski,1500.html
7. American stout
6. Scottish ale
5. Irish Red Ale
4. ALu IPA a.k.a. American LUbelski IPA
3. Wheat Walker
Ostatnie piwo warzone z brewkitu, kolejne były już z zacieraniem.
2. Darth Ale a.k.a. Revenge of Shit
Ogólne Dane:
Nazwa | Darth Ale |
Styl | miał być jakiś Dark Ale, ale wyszło coś nieudanego |
Data Warzenia | 18.05.2014 |
Uzyte drożdże | z brewkita |
Ekstrakt początkowy | 10 Blg |
Zaw. Alk. [%] | ~ 4.25% |
Kolor [EBC] | nie liczyłem |
Goryczka [IBU] | nie liczyłem |
Brzeczki do fermentacji [l] | 22,4 (20+2 l do brewkita) |
Wydajność warzelni [%] | --- |
Temperatura rehydratacji drożdzy [C] | --- |
Temperatura brzeczki przy zadaniu drozdzy[C] | 27.5 |
Temperatura fermentacji burzliwej[C] | nie notowałem, z tego co pamiętam na kilka dni skoczyła powyżej 25 C |
Temperatura fermentacji cichej[C] | --- |
Data przelania na cichą | --- |
Ekstrakt po przelaniu na cichą. | --- |
Data butelkowania | 25.05.2014 |
Ekstrakt końcowy przed butelkowaniem | 1.5 Blg ? (sprawdzić !!!!) |
Refermentacja z udziałem | cukier: 4g/ 0.5l |
Zasyp:
Brewkit | Ilość |
Ekstrakt chmielony Gozdawa Dark ALE | 1 szt |
BA Brew-kit PLUS (mieszanina ekstraktu i glukozy) | 1 kg |
data ważności brewkita: 5.2015
składniki kupione w Browamator
Wyszło ciemne piwo górnej fermentacji z metaliczną (od chmielu, albo od infekcji) goryczką, fermentowane w nieco za wysokiej temperaturze i z lekką infekcją i gushingiem.
Wnioski: Nie warzyć gdy jest za ciepło i nie można kontrolowac temperatury otoczenia.
1. Irish stout
Ogólne Dane:
Nazwa | Irish stout |
Styl | miał być stout, a wyszedł Schwarzbier ;-) |
Data Warzenia | 6.04.2014 |
Uzyte drożdże | z brewkita |
Ekstrakt początkowy | 10 Blg |
Zaw. Alk. [%] | ~ 4.25% |
Kolor [EBC] | nie liczyłem |
Goryczka [IBU] | nie liczyłem |
Brzeczki do fermentacji [l] | 22 (20+2 l do brewkita) |
Wydajność warzelni [%] | --- |
Temperatura rehydratacji drożdzy [C] | --- |
Temperatura brzeczki przy zadaniu drozdzy[C] | 27 |
Temperatura fermentacji burzliwej[C] | nie notowałem, z tego co pamiętam ok 21-22C |
Temperatura fermentacji cichej[C] | --- |
Data przelania na cichą | --- |
Ekstrakt po przelaniu na cichą. | --- |
Data butelkowania | 13.04.2014 |
Ekstrakt końcowy przed butelkowaniem | 1.5 Blg |
Refermentacja z udziałem | cukier: 4g/ 0.5l |
Zasyp:
Brewkit | Ilość |
Ekstrakt chmielony Coopers - Irish stout | 1 szt |
Cukier biały | 1 kg |
data ważności brewkita: 6.10.2014
brewkit kupiony w Piwowin
Wnioski: Da się uwarzyć piwo z brewkita z dodatkiem cukru. To piwo nie bedzie wybitne, będzie brakowało mu głębi, ale i tak będzie się wyróżniało ponad koncerniaki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz