Brewblog

80. Alba 10
79. Alba 9
78. Kveik PL Hops
77. Wheat APA Mosaic + Amarillo
76. Alba 8
75. El Dorado SH Wheat APA
74. Brown Porter
73. Milk stout
72. Scottish Ale 2
71. Agrest i bez
70. Alba 7
69. Citra Weizen - różne warianty
68. Wee heavy - wersja podstawowa oraz z płatkami dębowymi macerowanymi w porto (przez 50 miesięcy)
67. Irish Dry Stout
66. Whisky Stout
65. X-mas Milk Stout
64. Milk Stout 2 (2 miejsce w konsumenckim konkursie  - 13 Toruński Zlot Piowwarów Domowych - kategoria Milk Stout)
63. Belgian Pale Ale
62. Alba 6
61. NZ Waimea Weizen oraz NZ Waimea Wiezen z truskawkami i Rabarbarem
60. Roggenbier
59. Best Bitter (3  miejsce w 4 Beergoskim KPD 2019 w kategorii Best Bitter, ex equo z drugim - piwo spadło z 2 miejsca w dogrywce)
58. Multifruit Sour Weizen
57. Polish Single Hop Pale Ale - 3 rodzaje: Oktawia, Izabela i Amore Preta
56. Lemon Drop SH AIPA
55. AIPA
54. American Amber Ale
53. Alba 5 (2 wersje - na drożdżach FM 25 oraz FM53) (FM53 to zdobywca  3 miejsca w 2 Owidzkiim KPD.
52. Alba 4 (zdobywca 4 miejsca we IV / 4 Flisackim KPD edycja 2018)
51. Modern Bitter
50. American Weizen


49. Weselna Polska Pszenica


48. Strawberry Weizen (z truskawką i rabarbarem)


47. Coffee Stout 2
46. Coffee Brown Ale (2 wersje: Brazylia i Lavazza)
45. Oktawia SH PA
44. Coffee APA - (2 wersje: Brazylia i Etiopia)
43. Cascade SH Polish APA (2 warianty- z pędami sosny i bez)
42. American Grodzisz Citra SH
41. Belgian Golden Strong Ale
40. White X-Mas
39. Milk Stout #2 by Radek (II miejsce w kategorii Milk Stout na 11. Toruńskim Zlocie Piwowarów Domowych)

38. Alba 3 (I miejsce w kategorii Albae Cerevisiae na 1 Owidzkim KPD - nagrodą była komercyjna warka piwa według mojego przepisu, uwarzona w Browarze Czarna Owca, poza tym zdobywca IV miejsca: w kategorii Albae Cerevisiae na 3. Flisackim KPD)

Relacja z warzenia:

Porównanie wersji domowej - z wersją "komercyjną" - beczka vs butelka vs domowe


Porównanie wersji domowej i "komercyjnej" u Chmielokracja

Porównanie wersji domowej i "komercyjnej" u Piwa Za Żywa

Porównanie wersji domowej i "komercyjnej" u Polskie Minibrowary

Degustacja wersji butelkowej u typa z Piwolucja.pl

Degustacja wersji beczkowej na Festiwalu Beergoszcz u Piwny Klub

Degustacja wersji butelkowej przez 'Birofile vlog o piwie' oraz Piotra Beer'o'feel-a

Degustacja wersji butelkowej przez Piwna Japa


Degustacja wersji domowej przez  'Birofile vlog o piwie'


37. Irish Red Ale
36. Rosanke
35. Saison Dori

34. Gose - 3 warianty: wiśnia, śliwka i bez dodatków.
Wersja ze śliwką: IV miejsce  za piwo w kategorii Gose z owocami - 2. Beergoski Konkurs Piw Domowych

Wersja zwykła:

Porównanie wersji owocowych:

33. Coffee RIS (2 warianty - zwykły oraz z wanilią i płatkami dębowymi macerowanymi w whisky)

32. Wysłodzinowy Mild
31. Coffee Stout (udział w półfinale konkursu współogranizowanego przez Onet.pl i Browar Okocim (szóste miejsce na ponad 70 zgłoszonych piw))




30. American Farmhouse Ale / American Saison



29. Dunkelweizen
28. Hefeweizen

27. Belgian  IPA Mosaic + Citra


26. Quadrupel (2 warianty - zwykły oraz z wanilią i płatkami debowymi macerowanymi w whisky)
25. Albae cerevisae 2
24. American Brown Ale
23. Xmas Ale
22. Belgian Dubbel (I miejsce w kategorii Belgian Dubbel na 9. Toruńskim Zlocie Piwowarów Domowych)

21.American Wheat

20. Albae Cerevisiae (I miejsce w kategorii Albae Cerevisiae na 2. Flisackim Konkursie Piw Domowych)


19. Rye Stout


18. 6 Zbóż

17. New Zealand IPA (II miejsce w kategorii New Zealand IPA na 8. Toruńskim Zlocie Piwowarów Domowych)

16. Witbier
15. Gro-dzik
14. Oatmeal Milk Stout
13. Wysłodziny po Imperialu

12. Imperial IPA

11. Modern Bitter


10. Świąteczne ALE

9. PIPA Black (3 miejsce w 1 Flisackim KPD w Ostromecku, w kategorii Polish Black IPA)


>
8. Belgian dubbel

Zacieranie inspirowane Grand Championem 2014 Czesława Dziełaka.
http://nyota.magonline.pl/beer/piwo,grand-champion-birofilia-2014-dubbel-cieszynski,1500.html

7. American stout
6. Scottish ale
5. Irish Red Ale
4. ALu IPA a.k.a.  American LUbelski IPA


3. Wheat Walker

Ostatnie piwo warzone z brewkitu, kolejne były już z zacieraniem.

2. Darth Ale a.k.a. Revenge of Shit

Ogólne Dane:
Nazwa Darth Ale
Styl miał być jakiś Dark Ale, ale wyszło coś nieudanego 
Data Warzenia 18.05.2014
Uzyte drożdże z brewkita
Ekstrakt początkowy 10 Blg
Zaw. Alk. [%] ~ 4.25%
Kolor [EBC] nie liczyłem
Goryczka [IBU] nie liczyłem
Brzeczki do fermentacji [l] 22,4 (20+2 l do brewkita)
Wydajność warzelni [%] ---
Temperatura rehydratacji drożdzy [C] ---
Temperatura brzeczki przy zadaniu drozdzy[C] 27.5
Temperatura fermentacji burzliwej[C] nie notowałem, z tego co pamiętam na kilka dni skoczyła powyżej 25 C
Temperatura fermentacji cichej[C] ---
Data przelania na cichą ---
Ekstrakt po przelaniu na cichą. ---
Data butelkowania 25.05.2014
Ekstrakt końcowy przed butelkowaniem 1.5 Blg ? (sprawdzić !!!!)
Refermentacja z udziałem cukier: 4g/ 0.5l


Zasyp:
Brewkit Ilość
Ekstrakt chmielony Gozdawa Dark ALE 1 szt
BA Brew-kit PLUS (mieszanina ekstraktu i glukozy) 1 kg

data ważności brewkita: 5.2015
składniki kupione w Browamator



Wyszło ciemne piwo górnej fermentacji z metaliczną (od chmielu, albo od infekcji) goryczką, fermentowane w nieco za wysokiej temperaturze i z lekką infekcją i gushingiem.

Wnioski: Nie warzyć gdy jest za ciepło i nie można kontrolowac temperatury otoczenia.

1. Irish stout

Ogólne Dane:
Nazwa Irish stout
Styl miał być stout, a wyszedł Schwarzbier ;-)
Data Warzenia 6.04.2014
Uzyte drożdże z brewkita
Ekstrakt początkowy 10 Blg
Zaw. Alk. [%] ~ 4.25%
Kolor [EBC] nie liczyłem
Goryczka [IBU] nie liczyłem
Brzeczki do fermentacji [l] 22 (20+2 l do brewkita)
Wydajność warzelni [%] ---
Temperatura rehydratacji drożdzy [C] ---
Temperatura brzeczki przy zadaniu drozdzy[C] 27
Temperatura fermentacji burzliwej[C] nie notowałem, z tego co pamiętam ok 21-22C
Temperatura fermentacji cichej[C] ---
Data przelania na cichą ---
Ekstrakt po przelaniu na cichą. ---
Data butelkowania 13.04.2014
Ekstrakt końcowy przed butelkowaniem 1.5 Blg
Refermentacja z udziałem cukier: 4g/ 0.5l


Zasyp:
Brewkit Ilość
Ekstrakt chmielony Coopers - Irish stout 1 szt
Cukier biały 1 kg

data ważności brewkita: 6.10.2014
brewkit kupiony w Piwowin

Wnioski: Da się uwarzyć piwo z brewkita z dodatkiem cukru. To piwo nie bedzie wybitne, będzie brakowało mu głębi, ale i tak będzie się wyróżniało ponad koncerniaki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz