wtorek, 22 sierpnia 2017

Hapan, Humalove & Wąsosz

Hapan, kooperacyjne piwo uwarzone w Wąsoszu przez browary: Humalove z Finlandii i Browar Wąsosz

styl: Polish Fruit Sour Saison



Ekstrakt początkowy: 10 Blg
Alk 4.5%,
IBU 15

Data ważności: 5.02.2017
Data degustacji: 25.01.2017

O piwie: http://browarwasosz.pl/hapan/
Premierę miało na majowej Festiwalu Beergoszcz 2016

Tutaj relacje i recki: http://chmielokracja.pl/beergoszcz-edycja-ii-relacja-imprezy/
http://piwazazywa.blogspot.com/2016/05/cztery-premiery-na-beergoszczy-i-garsc.html#

opis 
"Zakwaszany przez bakterie fermentacji mlekowej metodą kettle sour polsko-fiński saison z agrestem i brzoskwiniami (20 kg dla dodania symbolicznej słodyczy). Orzeźwiające, owocowe, powstałe w kooperacji z fińskim Humalove (to już drugie nasze wspólne piwo, pojawią się kolejne). Połowa pierwszej warki Hapana pojechała do naszych przyjaciół z Finlandii. Dzięki odpowiednio niskiej zawartości alkoholu piwo znalazło się także w fińskich sklepach spożywczych"

Słody: pilzneński, monachijski, płatki owsiane
Chmiele: Sybilla
Drożdże: Belle Saison
Bakterie: Lactobacillus helveticus
Dodatki: miksowany agrest (finalnie ok. 450 kg, etykiety poszły do druku, co zrozumiałe, przed dodaniem ostatniej dawki owoców na dzień przed rozlewem), miksowane brzoskwinie (20 kg)

Aromat: 
Intensywność na pograniczu umiakrowanej i niskiej - na pierwszym planie wyraźnie kwaskowaty agrest, na drugim planie trochę nut brzoskiwniowych. Na odległym planie odrobinka fenoli w saisonowym stylu - guma balonowa, oraz maciupinka stajennych nut brettowych. Zdecydowanie więcej tu nut owocowego kwacha niż saisona. Aromat przypomina też mi troszkę nuty Fanty, ale takiej trochę pokręconej - bo kwaśnawo-brettowej ;-)

Piana: 
Bardzo cieniutka, znika w okamgnieniu, średniej wielkości pęcherzyki

Kolor: 
Pomarańczowo-złoty/miodowy, bardzo delikatnie mglisty, przejrzysty

Smak:
Dominuje wyraźna kwaskowatość w typowym dla lakto stylu, z kwaśnym agrestowym posmakiem kojarzącym mi się z niedojrzałym agrestem zrywanym z krzaka (Kto tego nie robił - przyznać się ? ).

Jeśli chodzi o profil kwaśności - to wybitnie kojarzy mi się z cytryną. Jeśli chodzi o intensywność kwaśności to jest umiarkowana - niską ją ciężko nazwać, ale gęby też za mocno nie wykrzywi.
Nuty leciutko słodkiej brzoskwini wyczuwalne na drugim planie. Troszkę dalej czuć trochę mega kwaśnych jabłek. Po chwili picia zaczyna być też wyczuwalny leciutko brettowy, taki stajenny posmaczek. Nuty saisonowe na dosyć odegłym planie - takie lekko przyprawowo-drożdzowe.
Wysycenie raczej wysokie, podbijane przez kwaśność. Charakter zdecydowanie wytrwny, ale piwo jeszcze nie jest puste. Piwo bardzo orzeźwiające, rześkie i mega pijalne. Goryczka niska.

Ocena: 8.1/10 
Polecam ;-) Przyjemny kwasior.  Zdecydowanie bardziej sour niż saison. Polecam na lato ;-)
Mam nadzieję, że będą je powtarzać. Ogólnie może też budzić skojarzenia z mocno kwaskowatą Fantą.






Inne recenzje:
https://www.ratebeer.com/beer/w261sosz--humalove-hapan/416384/
https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=117412
http://ocen-piwo.pl/W%C4%85sosz_&_Humalove_Hapan,1,5410
http://kororoweszyszki.pl/hapan-wasosz-humalove-polish-fruit-sour-saison/
http://alterbeer.blogspot.com/2016/08/wasosz-humalove-hapan.html
https://piwologia.wordpress.com/2016/05/29/hapan-wasosz-humalove/
http://gauron.blogspot.com/2016/06/hapan-wasosz-humalove.html#!/2016/06/hapan-wasosz-humalove.html
http://imperialris.blogspot.com/2016/06/hapan.html
https://www.polskikraft.pl/piwo/wasosz-hapan_1032
http://jerrybrewery.pl/wasosz-whisker-beer-browar-na-jurze-kwasny-polski-wrzesien/
http://podchmieleni.pl/2016/05/25/raport-o-stanie-kraftu-16-roznorodnie/
https://untappd.com/b/browar-wasosz-hapan/1541258
http://www.przykielichu.pl/2016/06/brama-wjazdowa-hapan-srup-szybkie.html

http://chmielokracja.pl/beergoszcz-edycja-ii-relacja-imprezy/
https://jestemhopheadem.pl/hapan/
http://nachmieleni.pl/hapan/
http://www.piwopijcy.pl/piwo/3300/hapan/
https://www.youtube.com/watch?v=K_nu4IhQ0Gc
https://www.youtube.com/watch?v=yoxV6pOT12Y

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz