czwartek, 13 lipca 2017

Kord - Jack Daniels Whisky Barrel Aged, Jan Olbracht Browar Rzemieślniczy

Kord - Jack Daniels Whisky Barrel Aged, uwarzone przez Jan Olbracht Browar Rzemieślniczy

styl: Pięćdrupel / Quintuple, 


Ekstrakt: 26 Blg
Alk 12%

wersja w dużej butelce


Data ważności: 30.06.2017
Data degustacji: 31.03.2017


Aromat: 
Dosyć intensywny i raczej słodki: przede wszystkimi fenolowe nuty korzenne, przyjemny słodki karmel, trochę toffi, cukier kandyzowany, suszone owoce w stylu rodzynek i fig, troszkę brzoskwini, moreli i migdałów.
Poza tym trochę kokosa, wanilii i przyjemne szlachetne nuty dębowe - niezbyt mocno taninowe (na szczęście). W tle szlachetne i niezbyt agresywne, ale wyraźne nuty whisky - bardziej takeigo słodkiego niż heavy peated, oraz troszeczkę kwaskowatości - takiej fenolowo-flandersowej - w stylu beczki po czerownym winie, ewentualnie leciutkiej domieszki nut czerwonej porzeczki. Alkohol leciutko wyczuwalny, ale w szlachetnym stylu - przyjemnie rozgrzewajacy nozdrza.
Czuć jakieś namiastki dzikości, ale są dosyć stonowane i takie torchę we flandersowatym stylu.

Piana:
Szczątkowa, znika dosyć szybko średniej wielkości pęcherzyki

Kolor: 
Bursztyn / miedź, mętny, właściwie nieprzejrzysty

Smak: 
Dosyć wyraźny - podobny do tego co w aromacie: na pierwszym planie mieszanina nut korzennych, trochę cukru kandyzowanego, suszonych owoców: fig i rodzynek, maciupinki brzoskwini, trochę migdałów, moreli i wanilii. Poza tym przyjemna i stonowana nuta dębowej beczki - ktora jest dosyć subtelna i nie wnosi nadmiaru tanin. W tle trochę toffi oraz nut whisky - takich bardziej słodkich niż heavy peated, czuć też troszkę nut beczki po czerwonym winie. Wysycenie umiarkowane.
W posmaku czuć odrobinkę lekko kwaskowatej  dzikości - zahaczającej ciut o nuty flandersa.
Alkohol niemal niewyczuwalny, szlachetny,  delikatny i przyjemnie rozgrzewajacy,
goryczka niska. Pełnia na pograniczu umiarkowanej i wysokiej - ale blizej do umiarkowanej, piwo nie jest zalepiające.
Piwo dosyć gładkie i bardzo pijalne. Świetny balans. Przyjemne - coś w stylu fajnej hybrydy słodkiego likieru z domieszką whisky i maciupinką flandersa. Tudzież zgodnie z opisem na etykiecie: mieszanina barley wine i quadrupla.
Whisky jest subtelne i nie ordynarne. Wybitnie degustacyjne, świetne do powolnego sączenia..

Ocena: 9.3/10 
Rewelka, cieszę się że nie czekałem do końca ważności.. Lekko flandersowa dzikość fajnie współgra z belgijskimi nutami, ale boje się że jakby infekcja postępowala dalej to mogłoby byc nieco mniej ciekawie. Na szczęscie dzikusy nie zjadły tego najlepsze ;-) Polecam pić raczej na świeżo. Przyjemnie zlożone piwo, lekko zadziorne a zarazam przyjemnie stonowane.













Inne recenzje
https://www.ratebeer.com/beer/jan-olbracht-rzemie347lniczy-kord-jack-daniels-barrel-aged/425906/
http://pijepiwo.pl/2016/06/kord-ba-jack-daniels-jan-olbracht.html
http://pijepiwo.pl/2017/05/kord-whiskey-ba-jan-olbracht.html
https://untappd.com/b/jan-olbracht-browar-rzemieslniczy-kord-jack-daniel-s-whiskey-barrel-aged/1582587
https://www.youtube.com/watch?v=f1pilFPywwA
http://blog.kopyra.com/index.php/2017/05/01/kord-whiskey-ba-033l-vs-075l/
https://ocen-piwo.pl/Jan_Olbracht_Rzemie%C5%9Blniczy_Kord_Whiskey_Barrel_Aged,1,5598
http://nachmieleni.pl/kord-lezakowany-w-beczce-po-jacku-danielsie/
http://www.piwopijcy.pl/piwo/3493/kord/
http://imperialris.blogspot.com/2017/04/kord-whiskey-ba.html
https://www.youtube.com/watch?v=PdDIeq3QA24
http://smakoszg.blogspot.com/2017/01/najlepsze-polskie-piwa-2016.html
https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=120137
http://www.beerfreak.pl/degustacje/jan-olbracht-rzemieslniczy-kord-ba/
https://www.polskikraft.pl/piwo/jan-olbracht-kord-whiskey-barrel-aged_1736
http://beerofeel.blog.pl/2016/06/14/kord-jan-olbrachtjosefik-live-beer-blogging-2016-wfdp/
http://jerrybrewery.pl/7-wfdp-multirecenzja-piw/
https://www.chmielnik-jakubowy.pl/242-jan-olbracht-rzemieslniczy-kord-whiskey-ba/
http://thebeervault.blogspot.fr/2016/06/wrocawski-festiwal-dobrego-piwa-2016.html
https://www.youtube.com/watch?v=bMDMIzj8i7w 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz