styl: Hefeweizen
ekstrakt: 12%
alkohol 5%
IBU: 10
SRM: 6
Składniki: woda, słód pszeniczny, słód jęczmienny Wiedeński, drożdże FM 41, chmiel Hersbrucker.
Piwo niepasteryzowane, niefiltrowane, naturalnie mętne.
data degustacji: 30.05.2016
data ważności: 30.06.2016
Aromat:
Umiarkowanie intensywny: na pierwszym planie słodkie, lekko zielonkawe banany, tuż za nimi goździki, na dalszym planie odrobina cytryny oraz nuty kojarzące się z białym, jasnym pieczywem pszennym. Ogólne wrażenie - dosyć rześki
Piana:
W miarę rozbudowana, drobne i średniej wielkości pęcherzyki, dosyć trwała
Kolor:
słomkowo-żółty, lekko w stronę miodowości, mglisty
Smak:
Powtórzenie aromatu: na pierwszym planie słodkie, a zarazem lekko kwaskowate zielonkawe banany, tuż za nimi goździki.
Poza tym nuty kojarzące się z białym chlebem pszennym..
Goryczka niska i delikatna, pełnia umiarkowana , lekko w stronę niskiej. Piwo dosyć rześkie.
Ocena: 7.4/10
Bardzo dobra pszenica, o zgrabnym balansie - płynne drożdze robią robotę.
Chciałbym warzyć w domu takie hefeweizeny ;-) Wzorcowy przykład stylu...
Bardzo dobre, jakkolwiek możnaby to piwo lekko rozruszać i wg mnie lekkie poprawki by mu nie zaszkodziły - np trochę większa treściwość.
Moim topowymi oraz prywatnymi wyznacznikami tego stylu są: Svyturys White oraz Amberowy Pszeniczniak.
To piwo spokojnie mógłbym ustawić w moim osobistym rankingu hefeweizenów na 3 miejscu - tuż za dwoma wcześniej wymienionymi piwami ;-)
Inne recenzje:
http://ocen-piwo.pl/Osowa_G%
https://www.browar.biz/forum/
http://www.polskikraft.pl/
http://chmielokracja.pl/kujawski-browar-regionalny-osowa-gora-inauguracja/
https://untappd.com/b/kujawski-browar-regionalny-osowa-gora-pszeniczniak/1532779
http://nachmieleni.pl/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz