styl: Sour Ale
ekstrakt: 12.5%
alk: 5.6%
IBU 15
Składniki: woda, słód pilzneński, pszeniczny, carapils, granulaty chmielowe Hallertau Tradition, drożdże piwowarskie, owoce agrestu, refermentowane przy użyciu dzikiego szczepu drożdzy Brettanomyces Bruxellensis
Data ważności: 14.08.2016
Data degustacji: 22.03.2016
Aromat:
W miarę intensywny - w miarę zbalansowana mieszanina aromatu słodko-kwaskowatego agrestu, z towarzyszącym mu aromatem końskiej derki. Nieco dalej kwaśność w owocowo-kefirowym stylu, a tuż za nimi lekko słodka, owocowa słodowość oraz aromat kojarzący mi się ze skórkami białych winogron.
Piana:
Cienka - max 2-3mm grubości, szybko znika z sykiem.
Kolor:
Blado pomarańczowy, mętny
Smak:
Podobnie jak aromat - w balansie: słodko-kwaskowaty i cierpki agrest, oraz kwaskowate nuty z posmakiem kojarzącym się z końską derką. Kwaskowatość dosyć wyraźna - aż drapie w gardle.
Piwo dosyć lekkie, goryczka niska.
Wysycenie na pograniczu umiarkowanego i wysokiego
Ocena: 7.7/10
Ciekawe i fajne, dobrze zbalansowane.
Fanom kwachów - kwachheadom polecam, z kolei dla początkujących - rozpoczynających przygodę z kwachami to piwo moze byc zbyt hardkorowe.
Moim zdaniem agrest komponuje się z kwachem minimalnie lepiej niż jeżyna...
Inne recenzje:
http://ocen-piwo.pl/Piotrek_z_http://www.ratebeer.com/beer/
http://www.polskikraft.pl/
http://ocen-piwo.pl/Piotrek_z_Bagien_Funky_Wild_Fruit_Agrest,1,5088
http://nachmieleni.pl/piotrek-bagien-funky-wild-fruit-agrest/
http://piwnepodroze.blogspot.
https://chmielobrody.wordpress.com/2016/04/30/piotrek-z-bagien-funky-wild-fruit-agrest/
http://gauron.blogspot.com/2016/04/funky-wild-fruit-agrest-piotrek-z-bagien.html
https://untappd.com/b/jan-
http://blog.kopyra.com/index.php/2016/05/31/pzb-funky-wild-fruit-jezyna-vs-agrest-z-browaru-jan-olbracht/
http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=117500
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz