Kwas Alfa, uwarzona w kooperacji przez browar Pinta i duński browar TO ØL
styl: Sour Rye Pale Ale - Kwaśne Żytnie Pale Ale / Sour/Wild Ale
Info producenta: http://www.browarpinta.pl/ oferta/to-l-pinta-kwas-alfa- 11-5,43.html
Ciekawostki:
Ciekawostki o warzeniu: http://thebeervault.blogspot. com/2015/03/pinta-to-l-i- piwny-zurek.html
Słody: słody Weyermann®: pale ale, żytni, Carahell®
Chmiele: Green Bullet
drożdże Safale US-05.
'Brzeczka została zakwaszona bakteriami Lactobacillus Helveticus. Piwo było również chmielone na zimno nowozelandzkim chmielem Green Bullet. . Bakterie Lactobacillus Helveticus zaszczepione w Kwasie Alfa dały mu lekko orzechowe nuty. Dzięki zastosowaniu chmielu Green Bullet, w piwie pojawiły się wyraźne kwiatowo - owocowe nuty. Kwas Alfa to piwo lekkie, intensywnie kwaśne i bardzo orzeźwiające.'
W wersji butelkowej (poj. 0,33 l) - pasteryzowane
'Bakterie Lactobacillus Helveticus zaszczepione w Kwasie Alfa , oryginalnie używane są do produkcji serów Ementaler.'
zakwasiły piwo ponoć do Ph 3.4
ekstrakt: 11,5°
alkohol: 4,3 % obj.
butelka 0.33
data degustacji: 20.10.2015
data ważności 3.12.2015
styl: Sour Rye Pale Ale - Kwaśne Żytnie Pale Ale / Sour/Wild Ale
Info producenta: http://www.browarpinta.pl/
Ciekawostki:
Ciekawostki o warzeniu: http://thebeervault.blogspot.
Słody: słody Weyermann®: pale ale, żytni, Carahell®
Chmiele: Green Bullet
drożdże Safale US-05.
'Brzeczka została zakwaszona bakteriami Lactobacillus Helveticus. Piwo było również chmielone na zimno nowozelandzkim chmielem Green Bullet. . Bakterie Lactobacillus Helveticus zaszczepione w Kwasie Alfa dały mu lekko orzechowe nuty. Dzięki zastosowaniu chmielu Green Bullet, w piwie pojawiły się wyraźne kwiatowo - owocowe nuty. Kwas Alfa to piwo lekkie, intensywnie kwaśne i bardzo orzeźwiające.'
W wersji butelkowej (poj. 0,33 l) - pasteryzowane
'Bakterie Lactobacillus Helveticus zaszczepione w Kwasie Alfa , oryginalnie używane są do produkcji serów Ementaler.'
zakwasiły piwo ponoć do Ph 3.4
ekstrakt: 11,5°
alkohol: 4,3 % obj.
butelka 0.33
data degustacji: 20.10.2015
data ważności 3.12.2015
Aromat: niezbyt
intensywny - mieszanina kwaskowatości i lekko serowych aromatów. W tle wyczuwam coś, co kojarzy mi się z czarną porzeczką, cytryną, na nieco dalszym planie czuję delikatną słodką kwiatowo-owocową podbudową... No a na całkiem
odległym planie odrobina żytnich aromatów... Ogólnie dziwnie i
specyficznie ;-)
Piana: szczątkowa, wręcz rahityczna, bardzo cienka, średniej wielkości pęcherzyki...Właściwie to piwo się nie pieni...
Kolor: mglisty i mocno zmętniony, cytrynowo żółty
Smak: dominuje kwaskowatość kojarząca mi się z czarną porzeczką i kwaskiem cytrynowym. Na dalekim planie nieznaczna kwiatowo-owocowa słodycz.
Wysycenie chyba umiarkowane, w strone wysokiego - ciężko mi je określić ze względu na znaczną kwaśność.. Goryczka niska, delikatnie ziołowa - jakkolwiek przykryta przez kwaśność...
Piwo dosyć rześkie (za sprawą kwaśności), lekkie i pijalne.
A jak na ten ekstrakt - względnie treściwe - za sprawą słodu żytniego.
Ocena: 7.9/10
Mało piwne w stosunku do tego, do czego zdążyłem się przyzwyczaić - niemniej - ciekawe piwo dla freaków...
Komuś dla kogo Bitter albo IPA to już ekstrawagancja - to piwo prawie na pewno nie przypadnie do gustu.
Ja z kwasiorami mam ten problem, iż wszystkie wydają mi się być na jedno kopyto i ciezko mi je porownywać.
Cóż - nie jestem amatorem kwaśnych piw - niemniej jak dla mnie - to jest oryginalne i ciekawe.
Piana: szczątkowa, wręcz rahityczna, bardzo cienka, średniej wielkości pęcherzyki...Właściwie to piwo się nie pieni...
Kolor: mglisty i mocno zmętniony, cytrynowo żółty
Smak: dominuje kwaskowatość kojarząca mi się z czarną porzeczką i kwaskiem cytrynowym. Na dalekim planie nieznaczna kwiatowo-owocowa słodycz.
Wysycenie chyba umiarkowane, w strone wysokiego - ciężko mi je określić ze względu na znaczną kwaśność.. Goryczka niska, delikatnie ziołowa - jakkolwiek przykryta przez kwaśność...
Piwo dosyć rześkie (za sprawą kwaśności), lekkie i pijalne.
A jak na ten ekstrakt - względnie treściwe - za sprawą słodu żytniego.
Ocena: 7.9/10
Mało piwne w stosunku do tego, do czego zdążyłem się przyzwyczaić - niemniej - ciekawe piwo dla freaków...
Komuś dla kogo Bitter albo IPA to już ekstrawagancja - to piwo prawie na pewno nie przypadnie do gustu.
Ja z kwasiorami mam ten problem, iż wszystkie wydają mi się być na jedno kopyto i ciezko mi je porownywać.
Cóż - nie jestem amatorem kwaśnych piw - niemniej jak dla mnie - to jest oryginalne i ciekawe.
http://amatorpiwa.blogspot.
http://www.piwnybrodacz.pl/
http://www.ratebeer.com/beer/
https://www.youtube.com/watch?
https://dzikiedrozdze.
http://piwodnia.pl/?p=582
http://kororoweszyszki.pl/
http://www.tadzikpije.pl/2015/
https://www.youtube.com/watch?v=MW2JHqsi1v8
http://www.wykop.pl/wpis/
http://piwnyradek.blogspot.
http://piwnapyra.blogspot.com/
http://suckmybeer.blogspot.
http://gauron.blogspot.com/
http://piwomojepiwo.blogspot.com/2015/06/pinta-to-l-browar-na-jurze-kwas-alfa.html
http://www.beeradvocate.com/
http://www.beerfreak.pl/
http://www.a-beer-please.pl/
http://www.piwopijcy.pl/piwo/
http://nachmieleni.pl/kwas-
http://www.polskikraft.pl/piwo/pinta-kwas-alfa_25
https://www.youtube.com/watch?
http://www.browar.biz/forum/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz