styl : Double India Sour
Blg: 18
Alk: 6 %
IBU: 50
O piwie:
http://www.browarpinta.pl/
http://polskicraft.pl/kwas-
Data ważności: 30.09.2016
Data degustacji: 22.08.2016
Rozlewana najprawdopodobniej w maju lub marcu 2016
Receptura: Paweł Masłowski / Ziemowit Fałat
Składniki:
woda, słody jęczmienne i pszeniczne Weyermann®: pale ale, wiedeński, diastatyczny, pszeniczny jasny; chmiele (US): Citra®, Mosaic™, Warrior®, Cascade, ekstrakt chmielowy z odmiany Columbus (US); blend bakterii: l. plantarum, l. brevis, l. delbrueckii; drożdże Fermentis Safale US-05.
Aromat:
Intensywność na pograniczu umiarkowanej i wysokiej - przede wszyskim
czuję aromat słodkiej a zarazem mocno kwaskowatej mirabelki, a na
drugim planie kwaśnego soku pamarańczowego, troszeczkę dalej cytryna,
ewentualnie limonka. Poza tym odrobina cytrusów i owoców tropiklanych:
w stylu ananasa i mango a także troszeczkę przyjemnych nut kwasu mlekowgo.
Piana:
Rahityczna, znika w okamgnieniu, redukuje się nimal do zera. Średniej
wielkości pęcherzyki. Przyjemnie, świeżo i owocowo. Lacing zerowy
Kolor:
Umiarkowanie mglisty - acz wciąż przejrzysty, jasnobursztynowy
Smak:
Jest ciekawie i dosyć intensywnie - z jednej strony czuć dosyć słodką słodycz w stylu słodkich owoców (ananasa, pomarańcza, mango), która jest przełamana nutami cytrusowymi a zwłaszcza nutą gorzkiego soku z pomarańczy oraz przyjemnie odjechaną, umiarkowanie intensywną kwaśnością - w stylu słodkiej a zarazem zajebiście kwaśnej mirabelki. Smakuje troszkę jak mieszanina kwaśnej mirabelki z nutami cytrusowymi.
Goryczka jest wyraźna i cytrusowa, chociaż conajwyżej umiarkowanie intensywna, z lekką domieszką owoców tropikalnych. Jeśli chodzi o balans w tym piwie to na pierwszym planie czuć wyraźnie słodką słodowość, ktora jest bardzo zgrabnie skontrowana kwaśnością. Chmiele są schowane nieco dalej - gdzieś na drugim planie - i przykryte trochę przez kwasność.
Obłędna jak na kwacha pijalność. Piwo jest bardzo rześkie jak na ten ekstrakt.
Naprawdę zdradziecko pijalne. Wysycenie umiarkowane. Piwo jest dosyć pełne w smaku. Piwo jest dosyć lepkie i oleiste w swej konsystencji.
Ocena: 8.55/10
Świetne - jak dla mnie - to chyba jak dotąd to najlepszy kwas od Pinty ;-) W miarę przystępny chociaż kwaśność w nim - zdecydowanie nie jest grzeczna i łatwa. Sourheadów raczej zadowoli. Mieszanina wyraźnej słodyczy oraz konkretnej kwaśności - zajebiście współgra - słodycz kontruje zgrabnie kwaśność. Z chęcia spróbuje tego piwa trochę bardziej na świeżo - gdy będzie trochę bogatsze w cytrusy.
Taki piwny masochista jak ja czuje sie mega zadowolony. Jak to ktoś w necie zgrabnie ująłujął:
"Trzeba mieć jaja z betonu, podniebienie z drewna, wątrobę z blachy i jelita z kajneru żeby to pić."
Mi to smakuje
Inne recenzje:
http://blog.kopyra.com/index.
https://www.youtube.com/watch?
https://www.youtube.com/watch?
http://ocen-piwo.pl/Pinta_
http://www.ratebeer.com/beer/
http://www.browar.biz/forum/
https://www.polskikraft.pl/
https://polskieminibrowary.pl/
https://untappd.com/b/browar-
http://chmielokracja.pl/pinta-
http://www.piwnyradek.pl/2016/
http://www.panietomku.pl/2016/
http://kororoweszyszki.pl/
http://pijepiwo.pl/2016/06/
http://www.wykop.pl/wpis/
http://imperialris.blogspot.
http://piwomojepiwo.blogspot.
http://nachmieleni.pl/pinta-
https://www.beeradvocate.com/
http://www.pijeszto.pl/browar-
http://www.browar.kreation.pl/
http://amatorpiwa.blogspot.
http://www.mojepiwa.pl/2016/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz