Polish Red Ale "Dobre bo polskie", piwo domowe z Domowego Browaru Herbowego z Unisławia
warka nr 6, styl Irish Red Ale
warka nr 6, styl Irish Red Ale
ekstrakt 13.5 Blg
Butelkowane 22.03.2015
Aromat: intensywność na pograniczu umiarkowanej i niskiej - odrobina skórki od jabłka, czerwone owoce, delikatnie wyczuwalna karmelowość oraz alkoholowość
Piana: umiarkowanie rozbudowana, średnia trwałość, średniej wielkosci pęcherzyki
Kolor: no cóż - bliżej mu do Brown Ale ;-) ciemny brąz, niemal nieprzejrzysty
Smak: wyraźna goryczka o umiarkowanej intensywności , łodygowa i ostra, zalegająca przez dłuższą chwilę... Profil tej goryczki kojarzy mi sie z piwami Rafała z domowego browaru Erlang. obstawiam w ciemno, iż w tym browarze nie ma chłodnicy ;-P
Goryczka dominuje nad słodowością, która jest w brązowych klimatach: gorzkie orzechy włoskie i szczątkowa karmelowość, na dalekim planie towarzyszy im delikatna i lekka paloność.
Wysycenie umiarkowane, minimalna wyczuwalna alkoholowość.
Ocena: 4.7/10
Niestety zalegający profil goryczki przykrywa większość rzeczy jakie można wykryć w tym piwie.
Od piwowara oraz z metryczki, którą wykonał mu zaprzyjaźniony sędzia PSPD - wiem iż to piwo za młodu było dużo lepsze, jednak nie zestarzało się w "godny" sposób ;-(
Na szczęście mam w kolejce trochę świeższego "urobku" tego piwowara ;-)😜
PS. Moje przeczucie a propos braku chłodnicy potwierdziły się w późniejszej rozmowie z tym piwowarem. Potwierdził, że pierwszych 10 lub 11 warek robił bez chłodnicy ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz